Болестта като път – практически семинар на д-р Рюдигер Далке

Защо е по-добре да не бягаме от негативните емоции.

Когато през две години написах тази публикация и след това д-р Рюдигер Далке дойде за първи път в България, един въпрос започна да се откроява и непрекъснато изскачаше от тук от там. Четях го навред в десетките писма, които получавах, беше задаван в интервюта, питаха ме близки и приятели – как така имаше диагноза, после само с една книга успя да избегнеш операция?  Спазваше ли някакъв режим? Пиеше ли някакви медикаменти? Какви методи приложи? Какво точно направи? Разкажи стъпка по стъпка.


Истината е, че стъпки няма. Или ако има някаква образно казано стъпка, то тя е навътре. Най-правилната и единствената възможна стъпка е навътре. Какво направих? Просто притихнах. Спрях да се заблуждавам, че причината е някъде навън и я потърсих в себе си. Именно на това учи  книгата на д-р Рюдиггер Далке и Торвалд Детлефсен –„Болестта като път“.
Задавах си въпроси. Поставих всичките си досегашни вярвания под въпрос. Ами, ако се окаже, че не съм права? Какво ще стане, ако призная, че не съм права? Какво, ако се окажа най-големия си враг?

Вглъбих се, останах сама със себе си. Когато не оставаме със себе си, а търсим как да заглушим воплите на неприетите и подтиснати емоции, те стават все по-силни и по-силни. Докато с времето не се превърнат в симптом, за който просто няма как да си затворим очите  и да се правим че не забелязваме. Защото той крещи безмълвно.

В тази тишина прозрях, че страх, срам, вина, гняв,  са част от мен и колкото и да се опитвам да ги скрия,  те търпеливо чакат пред вратата ми да бъдат приети. С любов и разбиране. Трябва  кураж, честност и известна доза любопитство да седнем с така наречените негативни чувства и емоции. Много по-лесно е да избягаме с поредния шоколад, поредната развлекателна книжка, поредната дрешка, поредната връзка само и само да не срещнем тези емоции. Бягаме от тях, търсейки временно решение. Замаскираме, отлагаме, въобразяваме си, че ги няма. А те са тук с една единствена цел – да бъдат приети.  Как можем да се заблуждаваме, че нямаме сянка, И как можем да сме цялостни, ако не я признаем и приемем?

Тук искам да отворя една скоба за така нареченото позитивно мислене. Не търсех спасение в него. Някак интуитивно усещах, че е безмислено да си повтарям как няма проблем, като всъщност има и то голям.  Всяко прекалено мислене е нездраво по принцип, независимо дали е негативно или позитивно. Позитивното може да нанесе толкова вреди, колкото и негативното. Идeята тук е да се отдръпнем назад и да погледем от перспективата на Това, в което и позитивното и негативното се случват.

Не се развличах с нищо. Четях единствено – Болестта като път. Но защо прочитането на една книга не е достатъчно и остава само на ментално ниво? Защо не е възможно просто да прочетем нещо и като с магическа пръчка да оправим проблема?

Разковничето се крие в директния опит и изследване. Не е нужно да вярваме 100% на всичко, което прочетем, видим или чуем. Да го подложим на съмнение, да проверим валидността му и след това да споделим от авторитета на своето собствено виждане. Защото човек може да прочете десетки книги и да последва съветите на десетки авторитети, но не приложи ли думите, нещо повече – не ги ли подложи на съмнение и проверка чрез личния си опит – всичко остава на ментално ниво, на хартия или най-много за някой и друг цитат в ФБ.

И така логично последва повторното идване на д-р Далке в България. Това, което ще се случи на двата семинара във Варна и София не е правено досега. Д-р Далке сподели, че това има силата да преобърне живота на всички присъстващи. Практически семинар, на който ще покаже как да осъзнаем причината – той я нарича сянката, която  отричаме  да видим в себе си и която води до болестни симптоми и до всичко. което ни се случва в личен и служебен план. Самото „знаене“ на емоционалните причини не води до осъзнаване и осветляването им. Само нека си представим какво ще се случи с живота ни, ако извадим от него всички страхове.

Ето и моите три причини, заради които е добре човек да бъде част от тези събития.

Ще се научим как да приемаме и преработваме чувствата/емоциите. Имаме симтом,  разбираме какво го е породило и търсим емоцията. Вместо да бягаме от  нея, се гмурване смело в дълбочината й. Тя само чака да бъде разпозната. Стои някъде привидно замаскирана и ако не й дадем пространство, не я приемем – прераства в симптом, т.е в заболяване.

Ще се научим как да разпознаваме какво се крие зад дадено поведение – наше или на наш близък, Ще можем да тълкуваме каква е подтиснатата  емоция зад определен симптом. Ще си бъдем най-добрия и единствен възможен лекар, който е в състояние да ни помогне.

И трето, но не последно –  се срещнем с невероятно харизматичен човек,  в същото време  изключително скромен и земен. Да почерпим от опита и мъдростта му е голяма привилегия.

Цялата информация за събитията на д-р Рюдигер Далке в София и Варна може да откриете тук

Билети се продават в sabitie.bg
както и в билетен център НДК.

Ако горите от желание да  присъствате на този семинар, но нямате възможност да закупите билет – свържете се с мен. Не се притеснявайте и не се страхувайте.

Това е най-важното,

Когато погледнем страха в очите, виждаме че там няма нищо.

One thought on “Болестта като път – практически семинар на д-р Рюдигер Далке”

  1. Старостта за формата е неизбежна. Както и смъртта 🙂 Колкото по-рано се научим „да умираме“ преди физическата смърт на тялото, толкова по-ясно осъзнаваме че смърт няма. Ще попитам д-р Далке дали е засегнал специално тази тема. Сърдечни поздрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *