In #DiVino veritas

DiVino Taste 2018 и моите 3+1 причини да съм част от него.

“In vino veritas” казал народа и после  добавил “in aqua sanitas”*, но това са подробности. Открих необятния свят на виното ведно с любовта преди около 9 години. Подозирам, че вървят ръка за ръка. В началото започнах плахо, после някоя и друга книжка, тук курс, там майсторски клас. И не малко практика, разбира се.

В някакъв момент забавих темпото – защото еднo пробудено човешко същество е казало –  в средния път, там е истината. Следвайки тази повеля, досега не съм сгрешила. Но виното винаги ще си остане моя тръпка и любима част от тази така вълнуваща игра на живота.

След броени дни започва едно от значимите и най-приятни винени събития на българския небосклон –  DiVino Taste
Следя го от самото му начало и трябва да призная, че беше любов от пръв поглед.

Малко факти:

  • DiVino Taste 2018 ще бъде осмото поредно издание.
  • Изложители ще са над 70 изби.
  • Ще се представят над 500 вина.
  • 2017 г. е имало над 6000 посетители, за които са се измили над 50 000 чаши.

Без съмнение DiVino Taste е еталон за това как трябва да се случват нещата. Организицията е  абсолютно професионална. Казвам това, гледайки с окото на обикновен дегустатор. Как нито веднъж една чаша не лиспваше, как нито веднъж белите вина не бяха охладени, как нито веднъж не се чакаше за нещо. Като изключим може би само наплива пред някой щанд.  За всичко е помислено, всичко е преценено. Ни повече, ни по-малко DiVino Taste  може да съперничи с всяко едно винено изложение в световен мащаб.

Ето и моите 3 + 1 причини да го посетя.

  1. Всичките ми любими вина събрани на едно място. Затвърждавам впечатления и откривам нови фаворити. Как иначе щях да знам, че “Едоардо Миролио” правят едно от най-добрите естествено пенливи вина по класически метод или че “Нерагора” е българска изба, създадена от италиаци, които правят вина само от български сортове, основно мавруд.
  2. Срещам се с хората, които са сърцето и душата на виното. Кога иначе бих се запознала с уайнмейкъра на бутикова изба “Марян”, чиито вина заслужено попадат в DiVino top 10. Или с човека  пред и зад “Better Half”, който спонтанно ни подари бутилка “Better half Red 2013”, след вдъхновяващ разговор.
  3. Откривам чудесни вина на малки винарни. Вина, които няма да намеря в близкия магазин или на бензиностанцията. “Шато де Берже” е една от тях. Френското име не е избрано случайно, а е препратка към село Овчарово, където се намира избата. Но освен заигравката с името, вината там твори известният френският енолог Пол Борд.

И не на последно място DiVino Taste е потапяне в една изключително приятна среда. Среда от хора позитивни, интелигентни, хора с които е цяло щастие да общуваш.

Какво друго да кажа? Българското вино става все повече и все по-хубаво. Не вярвате? Елате и се убедете сами следващия уикенд (23, 24 и 24 ноември) в Интер Експо Център, София.


Заб*Във виното е истината, във водата здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *