Островни дневници vol. 3

Кратък справочник по оцеляване на остров по време на летния сезон, съсредоточен в няколко кратки, но важни правила.

Правило номер 1.
Програмата

Когато си в Рим, прави като римляните. Или казано другояче – черпим опит от местните. За трета поредна годин тук – най-накрая схванах схемата на гърците. Отиват на плаж сутрин рано и когато масата народ повлича крак натам, те вече са си тръгнали. Вечер след 5, дори след 6 часа е втори рунд и се остава до залез слънце. Най-магичното време за плаж според мен.  Ако не успеем да станем рано, пропускаме първата част и се наслаждаваме на великолепието на залеза. Да видиш къпещото се в морето слънце, залязвайки зад хоризонта е несравнимo.  Когато не си за седмица на морето имаш възможност с лека ръка да пропуснеш някой сутрешен плаж и да се отдадеш на палачинки за закуска, четене на книжка или пък малко градинарстване.

Правило номер 2.
Плажовете

Плюса от това да си на остров е, че имаш възможност да ги  сменяш по няколко пъти на ден. За толкова време тук все още откриваме нови, закътани места, на които дори и в сезона има една шепа хора. Масово туристите предпочитат пясъчните плажове и разбираемо по тези места не можеш игла да хвърлиш. Отдавна сме спряли да експериментираме и посещаваме по-диви места, на които става за гмуркане и шнорхелинг. Когато децата с нас или имаме гости обикновено ходим и до някой по-туристически плаж с wi-fi.

Правило номер 3.
Храната

Когато имаш дайвър с харпун до себе си, менюто изцяло се определя от улова за деня. Барбекюто рязко отстъпва  място на току що извадената риба или някой друг октопод. Имаме си вече и любими места за хапване, които не са непременно с изглед към морето. Таверната до нас, в която готвят невероятно вкусно,  (правило номeр 1 отново в действие – пълни се предимно от местни) и в която даже веднъж занесохме рибката, хваната от Любо, за да ни я приготвят на място или пък кантината на пътя  с най-вкусните ребра, бифтеци и сувлакита.

Правило номер 4.
Работата

Истината е, че трето лято всичко се случва по възможно най-добрия начин. Разликата е, че вече не се притеснявам как ще стане. Оставям всичко в ръцете на Вселената и тя дирижира спектакъла хиляди пъти по-добре от мен. И тази година национална кампания протича без да съм физически там или нон-стоп на телефона и мейл. Когато намериш точните хора във всеки град – всичко си идва на мястото. Следобедните часове по правило са за работа. Кореспондеция, текущи проекти или нови такива. Но все пак всичко зависи от това дали обяда е съпътстван от вино или ципуро 😉

Правило номер 5.
Гостите

За какво ти е къща на морето, ако няма с кой да я споделиш. Бяхме сами – беше много хубаво, бяхме с децата – беше много хубаво, бяхме с приятели – беше много хубаво. Всичко е така хубаво, когато спреш да очакваш каквото и да било, отпуснеш се и се наслаждаваш на момента. Даже направихме и наша си версия на ритрийт. Заедно с още 6 души проследихме на живо един от ритрийтите с Муджи.  Колко големи са плюсовете – е обект на друга публикация. Но когато споделяш и присъствие-нивото на съзнанието се вдига високо, високо. Чудни неща се случиха и продължават да се случват.

Правило номер 7.
Комарите

Какво да се прави. Не всичко е цветя и рози в този живот. Има и комари. Малки, шумни, многобройни. Излизат на лов след 8 вечерта. Имаме предимството къщата да е в една малко по-прохладна част на градчето – близо до планината. Оказва се, че и за комарите е по-хладно. Опитахме какво ли не. Специален препарат от агро аптека, с който пръскаме стени и дървета в градината, спирали с дим, вездесъщия Аутан. Но най-доброто за мен се оказа кокосовото масло.  Нанасям обилно по ръце и крака на мокра кожа, прави нещо като филм и най-вероятно миризмата ги отблъсква. А и кожата става невероятна.

Правило номер 8.
Йогата

Ако нещо рабрах наистина в последните месеци, то това е че, нищо не е на всяка цена. Първите две седмици от юли, когато бяхме сами, всяка сутрин започваше с йога.  След това през ден, два, а последната седмица не остана време. Но не правя голяма драма от това. Йога не е непременно действие на тялото. По-важното е да има йога на съзнанието.

Правило номер 9.
Любимото ми
Всяко правило има изключения. И правилата са за да се нарушават. Най-хубавото е, че след броени дни заминаваме отново, за да проверя нагледно дали някое ново правило не се е появило. Все пак лятото е едва наполовина. Според гръцките стандарти.

😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *