Бойка Каламова

От Минно Геоложкия Институт, през китайската медицина, Индия и Хималаите до тук и сега.

Признавам си чистостосърдечно – винаги съм обичала глезотийките. Че на кой му е неприятно да се поглези с вкусна и качествена храна, чаша хубаво вино, нова книга, малко спа или релаксиращ масаж, например. Особено последното. Във всички книги и статии в стил  “и аз съм човек” има съвети как е добре да правим нещо за себе си поне веднъж седмично. Не защото имаме проблем или се налага, а просто защото ни харесва. Толкова ли е трудно? Пусто време или средства. Все едното не достига.
В началото на годината обаче, живота малко насила ме заведе в студио „Пагане“,  където направих серия от терапевтични процедури. Всичко това се наложи след появяването на симптома, който е описан надълго и нашироко в  Трудно ли да е бъдем жени?


Защо го направих? Защо реших да опитам с масаж вместо със скалпел?
Не можех , просто не можех да се примиря с мисълта, че трябва да легна на операционната маса, където освен кистата има голяма вероятност да изрежат и двата ми яйчника. Алтернативата дойде под формата на съвет от много близък до сърцето ми лекар, който препоръча тази серия аюрведични процедури или така наречения женски масаж. Името идва  от това, че се прави се от жена на жена. Засяга всички важни точки в тялото. В Индия, от където произлиза, казват,  че  е от момента, в който момичето стане жена трябва да го прави всеки ден, за да расте уравновесена, „онези дни“ да идват без болка и страдание, а тя да бъде в  хормоален баланс и доволство от живота. Хубаво звучи, нали?
Та с две думи “бях принудена” от обстоятелствата да направя това, за което мрънках месеци наред. В продължение на две седмици, дадох на себе си и тялото си най-невероятните масажни процедури, които някога съм правила – Традиционен аюрвердичен масаж за жени в студио „Пагане“.  Така  се запознах с Бойка. Каквото и да кажа за нея ще е малко. Каквото и да напиша за „Пагане“ ще е малко. Но поне мога да опитам.

Пагане не е обикновеното козметично студио, в което се грижат само и единствено за външния ви вид.

Пагане не е студио, в което се “работи на парче”.

Пагане е място, в което душата си идва у дома.

“Щастлива съм, че клиентите, с които Господ ме среща, осъзнават отговорността си за здравето и щастието си и аз се явявам само катализатор към постепенната им промяна.”

Още на първия сеанс усетих невероятна енергия, сякаш електрически заряд премина през цялото ми тяло, накара гърба ми да се извие като дъга и на изумения ми въпросителен поглед Бойка каза: “Усети го, нали? В теб е. Аз само го насочвам”. Това прави тя – проводник на енергията в нас.

Добре дошла в luchana’s life!
Благодаря, че отдели време за това интервю 🙂 

Можеш ли да се представищ с няколко думи на тези, които не те познават?

Рефлексотерапевт съм повече от 20 години. Професионалният ми път започна в Кабинет по източна медицина под ръководството на  д-р Шън Фей и пет години работех само лечебни процедури. През 2004 година реших, че тези познания искам да използвам като профилактика. От тогава минах обучения на различни масажни практики и съчетавам в процедурите, които правя всичко, като по този начин подхода става комплексен и индивидуален към всеки мой гост.
Вече 12 години работя с програмата на фондация „Табита“ за професионална ориентация на деца в неравностойно положение. Имаме повече от десет студенти, като някои завършиха и успешно се реализираха. Част съм от екипа на гл.ас. Милчо Войников и 11 години преподавам „СПА терапии“ на курсисти в Спортна Академия „Васил Левски“. В личен план съм щастлива мама и баба, удовлетворена от работата си и вдъхновена от новата любов, която се появи в живота ми!

Коя е Бойка Каламова отвъд името и формата?

Определям себе си като търсещ, любознателен човек. Винаги ме е занимавал въпросът Защо? По време на следването ми се готвех за научна работа. Промените в България не ми позволиха да се занимавам с любимата ми геология, но животът ме побутна в друга посока. Китайската медицина, а по-късно и аюрведата, и холистичният подход на СПА терапиите ми дадоха онази пълнота на погледа върху ежедневната ми работа, която ми даваше геологията. Човекът е микрокосмос, както знаем. Обединяването на тяло, емоции, ум, душа и дух е стремежът ми. В Индия Муни Раджи, гурото при когото бях, ми даде име – Вандана. На санскрит това значи молитва. Мисля, че това определя същността ми.

Как реши да се занимаваш с терапии и масажи? Кой беше крайъгълният камък?

Всеки, започнал да работи алтернативни методи на лечение има личен мотив. Моят беше здравословен проблем на сина ми, който се отключи, когато беше на пет години. Западната медицина не можа  да разбере причините на кризите, в които изпадаше. Водеха го епилептогенно. Тогава записах курс по китайска медицина, който беше част от обучението на студенти в Пловдивския университет, специалност Преподаватели по бойни изкуства. Тренирах с тях тай дзи цю ан. След две години обикаляне на болници и частни кабинети попаднах на д-р Белопитова (Светлина по пътя й), която само с едно изречение ми даде кураж да прекратя медикаментите и да започна сама, само с масажи да помагам. Не мога да не спомена обаче и молитвите, ритуалите, курбаните и всичко друго, което съм правила, подсказано ми от  интуицията (т.е. което Ангелите са ми нашепвали). За четири години от 2-3 кризи на месец ги намалихме до 2-3 на година.  През 1998 година д-р Шън Фей дойде като майстор по тай дзи цю ан в школата на Университета и реши да остане в Пловдив да работи и като лекар. Направи малък курс, видя че съм учила и ме покани на работа.

Кой е най-големият ти учител?

Благословена съм, че каквото и да започвах в годините да уча, попадах на най-добрите учители! Първоначално гл.ас. Милчо Войников, заедно с екипа си, ми дадоха познанията, вдъхновиха ме да чета и ескпериментирам и по този начин да премахна медикаментите, които биха повлияли на психиката на сина ми. Появата на д-р Шън Фей в живота ми, беше другият тласък в развитието ми. Той помогна на сина ми да се възстанови напълно, възстанови и мен. Освен че стоях до него неотлъчно и наблюдавах схемите на работа, как подхожда при различни състояния, с какви методи, той с времето ми смени десетина упражнетия от ци гун. Учуше ме на медитация, правеше ми курсове от билкови лекарства, промени ми начина на хранене и ми даде нов поглед към важните неща в живота. Години по-късно, когато дойдох да живея в София, за свой учител в литотерапията имах Лидия Старикова. Младежкият дух и голямото й сърце ме плениха.  Това е другата пътечка, по която все още плахо пристъпвам в професионалното си развитие. Но предстои в скоро време да въведа по-широко използване на „камъните“.  През 2008 година посетих ашрамите на Бабаджи в Индия. Имах възможност да изпитам  силата на аюрведичните практики.  Д-р Ви Джей ме допусна да видя тънкостите на терапиите на тамошните колеги. Голяма част от тези терапии съм превърнала в СПА процедури. От шест години имам за своя учителка д-р Таруна от Индия. От нея научих Женски аюрведичен масаж за хормонален баланс и Аюрведа йога масаж. От нея видях силата на обединената женска енергия. За свои учителки имам и графиня Анджелика Волфскийл от Германия, която работи натуропатия и Евелин от Канада, която ми попълни познанията в лимфния дренаж.  Това лято бразилката Дина Родригес ме въведе в женската хормон йога.

Разкажи ни накратко какви процедури можем да правим в „Пагане“?

Работя в няколко направления. Лечебни процедури при костно-ставни и мускулни болки. Успокояване на нервната система. Хормонален баланс. Красива кожа на лицето и тялото. Решаване на проблемите с отоците.  А методите са най-различни!

Само за дами ли са?

Истината е, че 70% от времето работя с жени. Но имам и мъже, които са ми редовни гости.

Какво прави Бойка за себе си?

Ние жените от моето поколение сме възпитавани да се погрижим най-напред за децата, мъжете, родителите, за другите близки и ако остане време, за нас. Постепенно се научих да поставям  себе си на преден план, защото ако аз не съм здрава не бих могла да помогна на никого.  За постижение считам това, че:

 • Научих се да пия вода.
 • Старая се да имам седмично меню, като сутрин готвя за деня и си нося за обяд.
 • Пия добавки. Сега правя пълна реминерализация с шуслерови соли, приемам омега 3 и Q10, прах от перли, боров прашец и активайс – продукт с кислород. Това ми дава храна на клетките и тонус, за да работя спокойно.
 • Избягвам пикови емоции, за да не хабя енергия. Старая се да поддържам радост в душата си, онази тиха топлина, която носи баланса.
 • Работата ми е доста физически натоварваща, за това използвам „мързелив метод“ – вибротренажор, който ми помага да раздвижа лимфата си.
 • Масажното легло на Нуга Бест и апарата „Второ сърце“ на Нуга бест  ми помагат да заместя липсата на време да стигна до колега за масаж.
 • Старая се веднъж седмично да си разменяме терапии с приятелка козметичка, за да се грижа и за кожата на лицето си.
 • Поддържам маникюра си, което е важно професионално, за да не драскам като работя.
 • Вече година имам нова споделена любов.  Върна ми се желанието за домакинстване, за пътуване, за излизане от сферата на създадения комфортен кръг, в който  години се чувствах добре.
 • Старая се всяка година да научавам нова техника или нов метод на работа, за да поддържам ентусиазма си на работа.
 • Все още не съм започнала да играй комплекса на хормон йога, който научих при Дина. Това е следващата ми цел. Хормон йогата не е фитнес, не са просто упражнения за разтягане. Необходимо е да се играе пет пъти в седмицата, за да няма пикови скокове на хормони.

Можеш ли да ни споделиш някоя тайна, нещо като трик,  който можем да прилагаме сами когато нямаме възможност да правим масаж?

За масаж човек се сеща най-често като го заболи гърба. Прекрасен начин да отпуснем мускулите на гърба, когато сме схванати, е компрес с мед. Намазва се мястото на болката, облича се по-широка тениска и в топла завивка се престоява поне половин час  (да се внимава да не се прояви алергия). След това се взема топъл душ. Този компрес се знае като повлияващ кашлица и проблеми с белия дроб, но великолепно отпуска схващания по гърба.  При костно-ставни болки втриването на шведска горчивка винаги помага. Билките действат противовъзпалително и лекуват наистина, не са само  болкоуспокояващи. Има вариант и като компрес да се използва. Тогава е добре да се намаже с растително масло ставата, за да не изгори кожата от алкохола на горчивката. Памучно парче плат се навлажнява с шведска горчивка, поставя се на мястото и се увива със стара топла кърпа (доста цапа). Може и да се преспи така. Действа само докато не е изсъхнало.
И усмивки, усмивки!!! Когато имаме топлина в сърцето, усещане за сигурност и спокойствие, външните фактори трудно могат да ни разбалансират!


Mоята история има благополучен край и аз съм дълбоко убедена, че процедурите, които направих в студио „Пагане“  са част от този край. Комплексни са нещата – книгата, процедурите, вникването в истинската същност.  Успокоих се, повярвах в тялото си, в себе си, енергията протече както трябва и в резултат на всичко това –  трансформацията просто се случи. Както магически от нищото кистата се беше появила, така магически изчезна.

За това колко е важно какъв човек прави масажа/терапията едва ли има смисъл да говоря. Та той/тя докосва тялото ви, обменяте енергия, информация.  Хубаво помислете преди просто да се оставите в ръцете на някой. Доверете се на интуицията си, на преценката си, изследвайте.

За мен две мнения по въпроса няма – студио „Пагане“ е моето място.

Бойка е моят човек.

Намасте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *