Ангел Герашев

Едно от най-хубавите неща на този блог е това, че ме среща с невероятни хора. Земни, истински, хора осъзнали се с това, което правят, радващи се на малките неща. Живеещи го този живот на макс, без да отлагат за утре.

Ангел е един от тях.

Бижутер, спортист, предприемач, фен на подводния риболов, стигащ свободно до 25-30 метра под водата без кислородна бутилка, прекарващ в нея по 8 часа дневно, смелчага, съпруг, баща, приятел. С две думи наше момче. Захвърлил суетата на големия град, стреса и мръсния въздух за необятното море и един остров. Един човек, осмелил се да промени живота си. Да бъде здрав и щастлив с това, което прави. Тук и сега. Вече четвърти сезон.

Добре дошъл в luchana’s life!

От сърце се радвам и ти благодаря, че се съгласи да ми гостуваш.

Какъв беше Ангел Герашев бижутера?
Самоук, педантичен, работлив. Перфекционист. По принцип съм малко нервак, но когато седнех да работя ставах изключително спокоен. В спокойствието се ражда истината, Така ли беше? С бижутата започнах малко на шега. Още в казармата. И така повече от 20 години. Изградих  собствен стил – не се влияех от мода, имена, течения.

Кой е Ангел Герашев сега?
Ангел Герашев сбъдва детската си мечта – да живее на морето. Сега правя харпуни, бижутата останаха някъде далеч. В миналото. Най-голямо удоволствие ми доставя да си направя харпун и да вляза с него в морето.

Кога разбра, че животът в големия град тежи и това, което правиш не ти носи радост?
Отдавна, но ми трябваше време да установя какво точно не е наред. Разликата се усеща на табелата София. Става ти едно криво. Дори и да се връщаш за малко разбираш какво е в града и какво е на острова. И разликата е от земята до небето.

Можеш ли да ни разкажеш нещо повече за марката “Gerashev Jewellery?“ Как от бижута вече има и харпуни с тази марка?
Не стана изведнъж, а малко по малко – преди 4,5 години. Свързано с любовта към хобито – подводния риболов. Гмурках се с ръчно направен харпун от турски майстор и си казах “Аз мога да правя това. Мога да имам свой собствен, проектиран и изработен от мен.” И така преминах от бижута към харпуни. Влизането в детайлите  е същото, само размерите са различни. И тук, както и при бижутата важи правилото – клиента трябва да се води по твореца, а не обратното.

Спорта каква част от твоя живот  е? Преди да откриеш гмуркането какво беше?
Спорта  е голяма част от моя живот. Спорта всъщност винаги  е бил моя живот. Тренирах лекоатлетически многобой. После дойде морето и гмуркането. И така вече 10 години.

Разкажи ни за морето? Винаги ли е било до тебе? Какво ти дава? А ти на него?
Морето винаги е в ума и в сърцето ми. Много мъчно ми става като видя боклуци и мръсотия. И съм си поставил цел – всяко едно боклуче, което мине покрай мен – найлонов плик ли ще е, нещо друго – навивам на пръста и прибирам под неопрена. Понякога като изляза на брега и започвам да вадя, хората на плажа се чудят какво става. Риби, пликчета. А най ме боли като попадна на петно от масло, виждал съм даже и хвърлен акумулатор вътре. И си казвам „Ей, морето ви храни (към рибарските лодки) пазете го.“  Ама то е до съзнание. Дано порастнем всички повече, дано.

Спомена, че никога не си се чувствал по-добре. Преди така ли беше? Разкажи ни за изборите, които правим.
В София не бях добре. Имах сериозни проблеми с гръбнака. Страдах от дискова херния и какво ли още не.  Не можех да стана от леглото от болки. Доктори, хапчета, всичко беше един омагьосан кръг. Морето ме спаси. Понякога като е лошо времето ми става криво, че не мога да вляза.
А избора е един. Не два или 100. Избора е дали да си здрав или не.

Как се отрази промяната на семейството ти и жената до теб? Решението да се преместим го взехме заедно със съпругата ми. Беше осъзнато решение с претегляне на плюсове и минуси. Все пак повече от 20 години в големия град, със среда, приятели не са никак малко. Промяната се отрази и на нея много благотворно. Успокои се, чувства се повече от прекрасно. Върти магазина и е пей сърце. Дъщеря ни живее в Италия, но все по-често идва насам.

Защо именно Гърция? Защо този остров?
Ами заобиколен е от море.  Ха-ха 🙂
Няма случайни неща. Преди години дойдох с приятелка, която искаше да си купи къща тук. И останах очарован. Преди това бях доста предубеден към гърците. Дядо и баба са от Беломорска Тракия и съм чувал доста лоши неща. Но когато се установихме, освен къщата, се сдобихме с още едно семейство. Яни и Федра са  най-добрите ни приятели. Природно интелигентни хора с изключително широк мироглед. И никога не са излизали от острова, освен до Кавала.

Какво би казал на всички онези, които искат да следват мечтите си, но все нещо ги спира.
Трудно ми е да давам рецепта. Но аз съм щастливец да работя за себе си цял живот. Не завися от никой, на никой нищо не дължа. Ако си взел кредити и системата те е затиснала отгоре нямаш избор – трябва да теглиш каруцата. Мечтите са мечти, но ако няма намерение нищо не се получава. То ги движи напред. То ги превръща в реалност. Иначе оставаш на дивана.

Така, че може би моят съвет е – не мечтайте, а действайте.

 

Ангел и неговите харпуни могат да бъдат намерени тук.

Gataartshop  тук

А след този разговор на мен не ми остава нищо друго освен да действам 🙂