Ади и Милен

Удоволствието да бъдем здрави

Попаднах случайно (или пък не съвсем) на пост, който толкова да ми хареса и така да провокира любопитството в мен, че ми се прииска да разбера повече за неговият автор. Беше така вдъхновяващ, така искрен, че като го прочетох ми стана някак леко на душата и усмивката сама се появи на лицето. Така попаднах във фейсбук групата “Удоволствието да бъдем здрави”, където научих невероятната история на Ади и Милен. Днес ви каня да се запознаете с тях и да се “заразите” с онази тяхна искрица живот, която вярвам няма да ви остави равнодушни. Тази частица тлее у всички ни, но по някакви причини, много често тривиални – забравяме за нея.

За мен е огромна чест Ади и Милен да са гости във виртуалното ми кътче. Мога само да се уча от изключителната им воля и любов към живота. Признавам, че не винаги съм му така отдадена. Понякога (вече все по-рядко) забравям кое е най-важното нещо.
Да дишаш. Тук и сега.

Накратко: Кои са Ади и Милен Цанови?

Развиват успешно свои собствени професионални поприща: Right Rental, Red Devil Catering; ADI’S COOK & BOOK, Сватбена Агенция „За Сватбата на Вашите Мечти“, водят семинари и уебинари на тема здраве; курсове за сватбени агенти, курсове за събитийни мениджъри, курсове по аранжиране и декор с цветя. Ръководят бизнесите си умело, обиколили са и продължават да обикалят света, и според двамата са изяли голяма част от него 🙂
Животът им преди “онзи ден” тече нормално, както при всички ни. От работа към пътувания, от задачи към разпускане на софри и трапези, в грижи за децата, дома и други подобни от всекидневния живот, докато един ден същият този Живот не им показва червен картон. Откриват тежко заболяване на Милен. Диагнозата е рак на езика, а лекарите поставят присъдата – 6 месеца живот. Историята им е разказвана вече множество пъти. Поканих ги тук, не за да я разкажат още веднъж, макар че всички чуваме или четем за “някое чудо” като това да победиш рака. Но въпреки това отказваме да повярваме.


Две години и половина по-късно, 50 килограма по-малко, свеж младежки вид, искрящ поглед, предстоящ триатлон и никакъв помен от рака – Милен стои пред мен, сякаш за да докаже на всички нас, че няма невъзможни неща. Животът е в нашите ръце! Трябва само да го изберем.


На практика той прави точно това. С безрезервната подкрепата на любимата си жена и огромна вяра в себе си. Коренна промяна на начина на живот и хранене; отказ от всякакви химични препарати и медикаменти, глад, сълзи, страх, любов и вяра, вяра, вяра. Болестта се превръща в негова голгота и негово спасение.

“-Хапче срещу рак няма” – казва Милен.
„-Можеш да го победиш само, ако го заобичаш”.

Двамата с Ади приемат победата над болестта не само като спасение за себе си. Те правят това своя кауза и във фейсбук групата “Удоволствието да бъдем здрави” споделят с хиляди хора своите опит и знания.
И така без да губя повече време направо към въпросите. Искам да ги попитам толкова много неща, че не знам откъде да започна.

Здравейте Ади и Милен и добре дошли! Ще се представите ли с няколко думи?

Ади:
Добре сме Ви заварили. Благодаря от името и на двама ни за честта и удоволствието да бъдем гости в малкото виртуално кътче на Лучана:)

Аз, Ади, съм една обичаща и обичана жена. Вярвам и прекрасна Майка на нашите две дъщери Стефи и Лени, които вече са големи момичета, и тяхното развитие е показателно за това как наистина се справих като Майка. С Милен до мен в Живота никога нищо не ми е липсвало. Всичко, от което съм се нуждаела и се нуждая в емоционален план, който за мен стои над всеки един друг план, ми е било предоставено от сърце и с огромна Любов.

Милен:
Аз, Милен, съм ПОБЕДИТЕЛ! Така наричат себе си хората, които са победили диагнозата рак. И аз съм един от тях! Ние не сме никак малко. По цял свят има хора, които всекидневно побеждават диагнозата рак. Аз съм обичащ и обичан мъж. Имам три прекрасни момичета у дома, които изпълват сърцето ми. Те са пълноценността на моя Живот! 

Кое е онова, което което ви държи така будни и живи за света? От къде идва този неизчерпаем извор на енергия?

Ади:
От двете ни прекрасни дъщери!

Милен:
Да, определено са именно те основният катализатор на пълното щастие – неизчерпаемата житейска енергия,  благодарение на която сме по-живи отвсякога и по-будни за Живот.

Диагнозата Рак –  проклятие или благословия?

Ади:
Първоначално си мислех, че е проклятие. Не след дълго разбрах, че е благословия. Да, трудно е да се разбере как една тежка диагноза може да бъде благословия, ала е точно така.

Милен:

Отдавна вече ползваме израза „…благодарение на рака, ние се преродихме…“. На някои хора това им звучи странно и даже неприемливо. За нас обаче Случката с рака се оказа Моментът на Промяната към добро.

Как се побеждава страха?

Ади:
С любов!

Милен:
Само с Любов!

Има ли универсален лек срещу Рака според вас?

Ади:
Не е имало, няма и няма да има! Темата с лека срещу рака е много деликатна и тя може да се разпростре в разговор, единствено и само ако разполагаме с пълната анамнеза на човека, който е бил споходен от диагнозата. 

Милен:
Искрено ми се иска да вярвам, че има, ала няма как да твърдя това на този етап от знанията, които имам. Съгласен съм, че диагнозата рак има своите особености, взависимост от нейното развитие в дадения организъм. 

 Сократ е казал, че най-добрата подправка към храната е гладът. Да поговорим за това. Защо е полезно да се гладува от време на време?

Ади:
Накратко: защото оставяме организма в покой, по време на който той саморегулира, благодарение на специфични заложени вътрешни механизми, своя стабилитет. Без тази почивка в организма се случва само наслагване без пълно и навременно извеждане, нарушава се естествения вътрешен баланс и той започва да страда, посредством неразположения и болестни състояния. 

Милен:
А по-надълго е невъзможно тук на страниците на Вашето виртуално кътче, защото темата за Гладолечинието е много обширна и изисква друго място и време за пълното му споделяне като методика и практика на самоизцеление. С Ади провеждаме ежемесечно уебинари за Гладолечение. По време на тези уебинари /онлайн семинари/ ние в рамките на 6 часа говорим за Процеса Гладолечение от А до Я – как, кога и защо да се гладува; как да се подготвим; какво да предприемем и прочее важни процедури за подготовка, провеждане и излизане от Гладолечението. 

Как разбрахте, че света не е само онова, което може да се пипне, види, помирише и вкуси?

Ади:
Аз лично, благодарение на диагнозата рак. Просто…се обърнах и погледнах не отвън навътре, а отвътре навън. 

Милен:
Зная това много отдавна. Още от тинейджър се интересувам живо от различното възприятие за Живота. Винаги съм знаел, че има нещо повече от материално, комерсиално и видимо.

Напоследък се ширят невероятно много мнения за най-различни лечения за рака. Но да поговорим за превенцията. Как можем да си помагаме, особено, ако сме в риск-стрес, замърсена среда, лоша храна и др.

Ади:
Отговорът и на този въпрос изисква доста повече време и място за неговото разгръщане. Превенция преди всичко означава отговорност към собственото ни Здраве. Именно за тази отговорност ще говорим на новия ни уебинар „УЛТРАПРЕВЕНЦИЯ“, който ще се случи на 21 Май. 

Милен:
С две думи, в три изречения или в един абзац от няколко изречения е много трудно да дадем адекватен съвет за превенцията. Това, което със сигурност знаем е, че превенция не означава да си болен и да станеш здрав, а да си здрав и да си останеш здрав.

Към Милен – В някое от интервютата споменаваш за терапията Герсон. Помогна ли тя по твоят път? Само при Рак ли може да се прилага?

Да, Терапията Герсон бе първата крачка по Пътя на Промяната. Книгата на неговата дъщеря ни се стори най-логична, обоснована и конкретна. Нямахме съмнение дали да предприемем тази първа стъпка. Направо се вкопчихме в нея. Терапията Герсон е една уникална терапия за очистване на организма, един отличен режим на хранене, който можем да наречем детокс режим. Стига правилно да се прилага Терапията, тя носи само ползи, насищайки организма с всичко необходимо и полезно. Терапията Герсон е препоръчителна не само за хора с диагнози рак, нито пък с каквито и да било друга диагноза, ала и за хора, които с ум и разум полагат грижи с превенция към здравето.

Така пазения в тайна витамин В17 – амигдалина в кайсиевата ядка. Панацея или добра превенция?

Ади:
Чудесна превенция!

Милен:
…която не изисква даже никакви кой знае какви усилия, освен накисване на ядките и тяхната навременна консумация. Панацея – не! Панацеята не съществува. Всеки случай е подобен на друг от същата група болести, и в същото време всеки случай е различен, защото зад него стои различна анамнеза.

Как ще коментирате факта, че официалната медицина не приема и допуска други методи на лечение, освен синтетичните медикаменти, хигургията,  лъче и химитерапии, а в същото време все повече хора търсят алтернативни лечебни начини на въздействие.   Междувременно официалната медицина и науката не изследват тези алтернативни методи и те биват  слагани под един общ знаменател – изключение от правилото. 

Ади:
Официалната медицина засега не приема нищо, което е извън нейната Велика тройка – режи, трови, гори. Не съм сигурна, че ще доживея времето, в което конвенционалната медицина ще признае пред себе си, че не се справя с болестите на съвремието. Търсенето на алтарнативни, и най-вече неинвазивни, лечения е продиктувано от едно единствено обстоятелство на този етап от човешкото съществуване. И аз мисля, че това обстоятелство се нарича Интернет. Той, Интернетът, вече е във всеки дом, на всяка поляна, насред всяка паланка. Потокът от информация вече е напълно свободен, лесно достъпен и навременен. От онзи край на Света си „в час“ със случващото се на този край на Света. Велико нещо са технологиите, макар че и те тровят организмите ни. 

Милен:
Ади обича да казва, че Най-голямата книга в Света – Интернет е отворена за всички. Всеки може да чете от нея. Всеки един от нас! Да чете, да премисля, да се учи, да знае, да прилага, да обмисля, да дискутира.

Ако плацебо ефекта, (наричан от конвенционалната медицина феномен) е  пример за това как психиката може да въздейства върху тялото, то можем ли да кажем, че същата тази психика или съзнание е пряко отговорна за подчиненото й тяло и болестните симптоми, които то проявява?

Ади:
Психика и Физика – две части на ЕДНО ЦЯЛО! Те са неразривно свързани! Няма сила, която да отдели едната част от другата. Те са напълно зависими. Да, психиката е дълбоко отговорна за физическите неразположения на организма. Физическите неразположения на организма са дълбока причина за психически неразположения. Както и да го погледнем, да го въртим и сучем, все едно ще излезе – те са отговорни заедно и поотделно в своята заедност за болестните състояния – всички такива!

Милен:
Психиката много по-лесно подчинява физиката. Затова е от изключително важно значение да държим и нея и физиката в отлични здравословни състояния. И е от важно значение да се грижим за психиката и тогава, когато видимо страда само физиката. Това почти никога не е вярно – самостоятелно да страда едното или другото. Просто ние трудно си представяме, че, например, имайки рак на езика, причината е само физическа. Енергийните нива, за които почти никой не говори, също са от важно значение за цялостното излекуване на организма. А тези енергийни нива са пряко свързани с физиката и психиката – т.е. нашите физическа и полева форма.

JAMA (Journal of the American Medical Association) –  публикува статистика  от  проучване през 2010 г.,  която показва, че “западното здравеопазване понастоящем е третата водеща причина за смъртността в Америка”.  За жалост едва ли цифрите са се променили към по-добро през последните 5-7 години както там, така и в Европа. Какво бихте посъветвали хората? Как и къде да намерят лекар, на който да се доверят и който лекар да ги насочи към алтернативен метод, различен от традиционния.

Ади:
Не зная! Не познавам лекар, който да насочва към алтернативните методи на лечение. Не съм срещала такъв. Може би той съществува, просто аз не съм го срещнала. Всъщност, отдавна вече не искам да имам взимане – даване с лекари с конвенционална практика. Те са твърде ограничени. Те търсят постоянно болестта, защото така са ги учили в медицинския факултет. Те са коне с капаци.  И цифрите не само не са се подобрили, а са скочили до небето. Оставете Америка! Ние живеем в България, и тук не е по-различно от това, което се случва там или в Европа. 

Милен:
По Пътя на Промяната срещнах един конвенционален лекар, който се обърна и ми каза „Милене, не се оперирай. Направи детокс, а след това и гладувай. Аз го правя от години. Повярвай ми, това ще ти помогне да се излекуваш.“. Този лекар ще остане завинаги в сърцето ми, ала няма да спомена неговото име, защото той помоли за анонимност още по време на разговора ни.

Вероятно ви пишат стотици хора. Когато някой се свърже с вас за съвет кое е първото нещо, което го питате?

Ади: 
Зависи за какво се обажда – какъв е случаят. Аз винаги стартирам с разпит. Да, с разпит, който ще ми даде повече знания за това какво се случва сега, какво се е случвало преди, какво планират и пр. Давам си възможност да събера повече информация, която ще ми помогне да бъда по-полезна.

Милен:
Първият ми въпрос към обаждащият се е: Искате ли да живеете? Ако отговорът е „ДА, искам!“, продължаваме напред разговора. Ако човекът насреща се е отказъл, по-добре е да не губя време в убеждения, които за него ще са сложни, нетипични и излишни.

До какво се свежда грижата за здравето? Дали това е посещение при лекар и приемането на медикаменти или е  всекидневна отговорност на всеки един от нас?

Ади:
Здравето трябва да се заслужи! Здравето трябва да се обгрижва! Всеки Божи ден!

Милен:
Няма щанд „Здраве!“ в мол-а! Здравето е лична отговорност на всеки един от нас. Добре е да имаме Съмишленици по Пътя на Промяната, ала същите те не отменят отговорността на всеки един от нас.

Ако можете да избирате живота си отново ден по ден –  какво бихте избрали за себе си?

Ади:
Нашите Момичета – Стефи и Лени. Милен. Те са моят Свят!

Милен:
Може би щях да изживея всичко отново така, както го изживях до тук, защото поуката е най-мъдрият ни Учител. Срещата ми с него в началото ме уплаши, ала не след дълго разбрах, че е била само за добро. Сега ние двамата с Ади раздаваме това Добро!


Нещо като епилог
Нямам представа дали и вие случайно сте попаднали на този текст. Но случайно или не – той е стигнал до вас и надявам се е оставил своята следа. Разговаряйки с Милен и Ади една мисъл не ми даваше покой. Нещо познато и близко, нещо топло и истинско копнееше да бъде назовано. Докато не отворих любима  книга и не прочетох в нея следното:

„Ако имате душевен огън, ведическите мъдреци казват, че той се отразява в блясъка на очите ви. Той се отразява спонтанно в езика и движенията на тялото. Всичко, което мислите, чувствате, казвате и правите, е отражение на същия този огън. Как изглежда той? Няма абсолютни критерии, но духът се отразява в безпогрешния говор и поведение, във въздържанието от всичко, което може да е потенциално нараняващо. Духът се отразява в доверието, щастието, доброто настроение, безстрашието, добротата и загрижеността. Качеството на вътрешния ви диалог моментално става очевидно за другите хора, макар и да не бъде осъзнато като такова. Когато практикувате положителен вътрешен диалог, хората ще искат да се свързват с вас, да са близо до вас. Те ще поискат да споделят любовта, знанието и блаженството, което грее през очите ви и се отразява във всяко действие.

Това е истинската вътрешна сила. „