5+1 професии, които ни позволяват да живеем цяло лято на морето

Бях част от разговор на тема пари и време, където чух следното:

“Преди имахме време, но нямахме пари.
Сега имаме пари, но нямаме време.”

Питам аз, а не може ли да имаме и двете? Защо задължително едното трябва да липсва? Какво ни спира да прекараме лятото на морето или да поживеем за месец, два в друг град, а защо не в друга държава?
По-късно същият ден се замислих – кои са типовете работа, която трябва да вършим, за да мислим по-глобално и ако решим да заминем за някъде – просто да го направим.
Ако една от тези работи/професии е вашата – честито! И както се казва – замислете се. Има време да си планирате лятото. Точно сега, през зимата, е най-подходящият момент за това.
Ако пък не се откривате никъде – пак се замислете. Кое е онова, което искате да промените в себе си, в обкръжението си, в работата си, за да изживеете живота, за който винаги сте мечтали.

1. Писател.
Вашият офис е компютъра и може да си вършите работата от всяка точка на света. Всеки ден, през ден. На кръгъл час. Вие решавате. Когато книгата е вече факт – насрочвате премиерата за първите дни на есента-така или иначе тогава се събужда културния живот в големия град.

2. Художник, певец и/или композитор.
Човек на изкуството. Описаното по-горе важи с пълна сила – пейзажите се рисуват от морския бряг, музиката се твори на воля, вдъхновена от изгревите и залезите. Изложбите и концертите оставяте за есента, когато, както споменах по-горе, се събужда културния живот.

3. Дигитален номад.
В тази глава поставям дизайнери, фриленсъри, текстописци, блогъри 🙂 Някои от най-напредничавите международни компании, разбират, че за да задържат качествените млади хора трябва да предложат нещо повече от работа в офис по 8-10 часа на ден, пет дни в седмицата. И че, ако това е устройвало родителите им, то за новата смяна далеч не е достатъчно. Дигиталните номади могат да пътуват из целия свят, без това да спира работата им и без да “чекират”  работните карти всеки делничен ден в 9 часа в кораба-майка.

4. Треньор по личностно развитие.
Или т. нар. лайф коуч (каква дума само). Тук ще дам за пример  – Лучия Джованини , която прекарва няколко месеца  в Тайланд всяка година, когато зимата се вихри тук в Европа. Където освен, че пише книги провежда един или два семинара. Ей така да не загуби тренинг.

Да поспрем за малко с творческите професии и да насочим вниманието си на друго място:

5. Собственик на малък до среден бизнес.
Познавам  хора със собствен бизнес, които са буквално закачени за него. Трябва да го наглеждат, ръководят, инспектират, да следят обороти, служители, конкуренция. Така е, да – бизнесите наистина предполагат всичко това . И точно тук е ключа от бараката – ако бизнеса е изцяло в интернет ще ви трябва само компютър и разбира се, wi-fi. Он-лайн маркетинг, продажби.., дигитални кампании и не само. Аутсорсване, делегиране на права на служителите са само малка част от чудесата, които можете да сътворите.

И понеже аз може да си пиша колкото поискам и вие  ще сте в правото си да попитате от къде черпя информация и как така знам : сама ще се дам за пример 😉

Работя в комуникационна агенция. По-точно имаме се двете-аз нея и тя мен. Агенцията работи предимно с подизпълнители по най-различни проекти. През изминалото лято менажирах голяма кампания с промоутъри из цялата страна по телефон и имейл от една лодка в Йонийско море. От къщата, която бяхме наели за лятото на остров в съседна Гърция, пък договарях контрагенти за друга поръчка. И да, получи се. Ако бях в офиса в София, едва ли щях да обикалям градовете. По-скоро щях да правя същото – да говоря по телефона и да изпращам и-мейли.

5+1  Половинка
На мениджър/директор/ бизнесмен/ръководител. Вие сте с 24 часов работен ден, отдадена на грижите на децата и дома. Изглежда е твърде вероятно да се озовете на морето за лятото, а партньора  ви да идва уикендите и две-три седмици през август. Не е лошо като идея. И се практикува от доста хора.  Въпросът е вие какво искате.

 


Понеже намирането на сезонни къщи  в Гърция се оказа нелека задача, ето кой ни помогна в това начинание – Наеми си дом за целия сезон

Защо решихме да е Гърция и по-точно областта около Кавала и о-в Тасос е тема за отделен пост.

Ако имате желание за още четене –  “Какво направихме миналото лято”

Що касае въпроса с парите – няма да влизам в подробности, но сумата, която харчим за две седмици почивка с 3 деца, (две от които тийнейджъри) независимо дали в България или чужбина е почти същата, каквато платихме, наемайки къща за целия сезон на острова. Ни по-малко, ни повече от 4 000 лв. Е, къщата не е на първа линия, морето не се вижда от терасата, липсват луксозни мебели и изхранване на шведска маса, но за сметка на това морето е пълно с риба и когато не си принуден да обикаляш от таверна на таверна, перото храна придобива съвсем различни измерения.
А, да. И в цената са включени електричеството и водата.

Беше първото ни такова лято.  Имахме малко предварителна подготовка и се наложи да попътуваме повечко, но нищо.

Сезон 2017 е пред нас.

И пред вас 🙂

Продължаваме напред!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *