Вдъхновение

Така…

Поначало тук бих искала да избегна копи-пейста на различни статии, извадки от книги, цитати и тн.  Иска ми се в тази моя страничка да пиша това, което ми идва отвътре. Разбира се, много от тези книги и  истории,  както и хората, които са ги написали,  са ми повлияли по един или друг начин. Както на мен, така и на стотици хиляди други по света. Прочетох някъде, че предлагането на съвет, на книга, на практика, на идея не трябва да става натрапено.  Нещо като

“Когато ученикът е готов, учителят сам се появява”

След като попаднах на Екхарт Толе и “Силата на настоящето” я четох и препрочитах седмици наред. В началото се шокирах  когато разпознах така добре описано мрънкащото същество в нея. Разпознах себе си и безбройните капани, в които сама влизах. Тогава ми се прииска да я покажа на  целия свят. Да я споделя, за да могат и други да изпитат това, което усетих аз. Да разберат, че ние, само ние и единствено ние сме отговорни за състоянието/положението, в което се намираме.
И я предлагах,  изпращах, подарявах. Кой знае колко досадна съм била.

Продължавам напред и по същество:
Тук ще намерят  място всички онези неща, които ме вдъхновяват, карат ме да се замисля, да се променя или просто да се усмихна. Книги, сайтове, блогове, невероятни истории от целия шарен свят. Но преди всичко, преди  всичко Човеци, които по един или друг начин са ме подтикнали към промяна.


Ето ги накратко:

Екхарт Толе и “Силата на настоящето”.
Няма да спра да го повтарям-тази книга буквално прeобърна живота ми.
„Нова земя“ е следващата, която си струва да бъде прочетена.

„Аз съм Това“ – Нисаргадатта Махарадж. Това е книга на книгите. Отне ми една година да разбера думите в нея. По-точно да отекнат в сърцето и да намерят мястото си там.

Ащавакра Гита – (песента на Ащавакра) древноиндийски текст. В тази малка по форма, но изключителна по съдържание книжка се съдържа цялата мъдрост на света.
Всяка сутрин започвам с нея.

Уейн Дайър  – невероятен.
“Ще го видиш когато повярваш в него”. Най-силната му творба според мен.

Луиз Хей – историята й e изумителна.  Самата тя, вече не е между нас, но духом  продължава да бъде пример и вдъхновение за милиони хора по света.

“Дзен ум за начинаещи” – една от най-достъпните и разбираеми книги, писани по темата.
от  Шунрю Сузуки

Тик Нят Хан и неговият “Покой на ума”.
Не бях чувала това име докато не го видях  в годишната класация за най-влиятелни  живи духовни личности за 2015-та година. Името му беше след това на Далай Лама и Папа Франциск. Виетнамски дзен-будист с изключително приятен и увлекателен изказ.

Е, ще има цитат. Не може 😉

“ Когато чуе бебето си да плаче, майката отива в неговата стая, взема го и го прегръща с безкрайна нежност. Щом тази нежност започне да прониква в тялото на бебето, то веднага усеща облекчаване на страданието си дори преди майката да е разбрала какъв е проблемът. Същото се отнася и за вас. Страданието е вашето бебе, а вие сте майката.
„Здравей, мой малък гняв. Аз съм тук. Аз съм винаги тук за теб.“

д-р Майкъл Нютон
“Пътят на душите”, “Следите на душите”
Тези две книги откриха пред мен друг свят. Света на душите. Изумително е как прагматичен лекар и отявлен атеист е описал до най-малката подробност живота на душите ни след нашата физическа смърт.

д-р Брус Липтън и “Биология на убежденията”
Революционна. В нея – противно на общоприетите факти –  д-р Липтън казва (и не само, ами и доказва), че ДНК не контролира биологичните процеси в тялото ни. т.е. изявления като “Аз съм си такава”. “Той такъв е роден” и т.н. са извинения.  ДНК-то, казва този умен човек, в действителност се управлява от сигнали извън клетката, включително и от енергийните послания, произтичащи от положителните или отрицателните ни мисли.

Ричард Бах  и неговата “Джон Ливингстън Чайката”
Вълшебна книга. Лека, ефирна и нежна. С една основна истина вътре – не спирай порива на мечтите.

Нийл Доналд Уолш – Любим.
Каквото и да напиша за “Разговори с Бог” ще е малкоабсолютно задължителна.

Клариса Пинкола Естес – “Бягащата с вълци”
Един невероятен човек ми препоръча тази книга в много труден за мен момент. С думите: Всяка жена трябва да я прочете. И всеки мъж, който иска да разбира жените-също. Потопих се в нея, четох и плаках. Плаках и четох. Докато не се изцелих.

Повечето книжки намирам он-лайн тук
Въпреки, че е първите ги има в книжен вариант.


Някои блогове, които с удоволствие следя.
На наша земя:
http://www.lamartinia.com – любимият ми блог-толкова изящен, толкова фин. Прекрасни снимки, разкошен стил.

https://nervousshark.wordpress.com – харесвам тази акула.

https://jannii.wordpress.com – Яна е моята пътеводна светлина (не само когато става въпрос за вино).

http://www.teyadiya.com – нежно, лирично, докосващо

http://www.gradinatanaslantseto.com – това момиче е вълшебство. И надежда за всички ни.  Отидете в този блог, загубете се в селото, в старата къща,  в градината…

По света:
http://www.watkinsmagazine.com – кратко, точно и ясно:
mind, body, spirit.

http://tinybuddha.com – създаден от едно крехко момиче на 21 години. Това е блогът, в който намирам винаги нещо интересно за четене.

https://www.wikiart.org – тук мога да загубя цял ден. И няма да ми омръзне.

http://mimithorisson.com  – изящество и невероятна красота. Мими Торисън, нейният „Manger“ и няколко дечица във във френско село за разкош.

Е, това са част от моите вдъхновители.
Има и още, но да не ставам досадна 🙂

Обещавам да допълвам списъка своевременно.
Надявам се да откриете в него нещо за себе си.
Нещо ново, нещо интересно, нещо вълнуващо.

 

За промяната, самопознанието и изборите, с които чертаем живота всеки ден